Diyarbakır İl Koordinatörlüğü

TKDK SAYESİNDE HAYATI DEĞİŞTİ.


             Kürtçe BERTİ olarak ifade edilen ve ‘’göçebe-Koçer’’ anlamına gelen BERİTAN Aşiretine mensup Rukiye Sarıgül bir kadın olarak yaşam hikâyesi farklı ve bir o kadarda etkileyici.
BERİTAN Aşireti hayvancılık faaliyetini benimsemiş ve bu faaliyet alanına göre Göçebe yaşam tarzını benimsemiş bir aşirettir. Yazın serin, bol ot ve su alanlarını, kışın da sıcak, bol ot ve su kaynaklarının olduğu yerlerde uygun göçebe alanları oluşturarak temel geçim kaynakları hayvancılık faaliyetini benimsemişlerdir. Zamanın değişen yaşam koşullarına endeksli olarak kalıcı bir yaşam tarzını benimseyen bu aşirete Devletimiz BİSMİL-ÇELTİKLİ Köyünde yaşam alanları tahsis etmiş ve kendilerine verimli tarım ve hayvancılık alanları tahsis ederek kalıcı yaşam alanları oluşturmuştur.
            Kendisine Devlet desteği ile sunulan arazi üzerine, hayvancılık faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Diyarbakır İl Koordinatörlüğüne proje sunan Rukiye SARIGÜL, TKDK tarafından sunulan %60 hibe desteğiyle Avrupa Birliği Standartlarında Modern Besi Tesisine kavuşmuş oldu. SARIGÜL, bir taraftan TKDK tarafından sunulan hibe desteğiyle, Avrupa Birliği Standartlarına sahip bir işletmeye sahip olurken, diğer taraftan da ticari hayatta kadınlarında var olabileceğini ispatlayarak, sergilemiş olduğu girişimci ruhuyla, bundan sonraki kadınlarımıza cesaret örneği teşkil etmiştir.



            Toplam Proje tutarı; 1.601.769,35 TL, Toplam Uygun Harcama Tutarı; 1.161.448,40 TL olan ve %60 hibe desteği kapsamında; 696.869,04 TL tutarındaki hibe desteği ile kadın yatırımcımızın kendi çalışmalarıyla hem diğer potansiyel yatırımcı kadınlarımıza birer örnek teşkil etmiş hem de bununla beraber istihdama sağlamış olduğu katkı ile ilimizde örnek projeler arasında yer almıştır.
           TKDK Diyarbakır İl Koordinatörü Sayın Hikmet GÜNEŞ; 8 MART Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Rukiye SARIGÜL’ ü işletmesinde ziyaret ederek kendisini tebrik etti. Sayın Hikmet GÜNEŞ kentin en ücra köşelerine ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Kurum olarak kadın girişimcilerimizi her zaman destekleyeceklerini ve TKDK olarak sunulan projelerin inceleme aşamasında da önceliğin kadın girişimcilerimize verildiğini ve bu noktada kadın girişimcilerimizin bir adım daha önde olacaklarını ifade etti.
           RUKİYE SARIGÜL projesinin hayata geçirilmesinde kendisine gösterilen ilgi ve alakadan çok mutlu olduğunu ifade etti. Ayrıca projesine ilişkinde bilgi veren Sayın SARIGÜL Proje tutarının 1.161.450 TL olduğunu, TKDK’ nın Kendisine 696.869 TL hibe verdiğini söyledi.