Diyarbakır İl Koordinatörlüğü

TKDK Kordinatörü Güneş: Diyarbakır'a 200 milyon liralık yatırım yapılmasını sağladık


          TARIM ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Diyarbakır Koordinatörü Hikmet Güneş, Avrupa Birliği'nin katılım öncesi kırsal kalkınmayı sağlama programı (IPARD) kapsamında Diyarbakır'a 200 milyon liralık yatırım yapılmasını sağladıklarını söyledi. 



          TKDK Diyarbakır İl Koordinatörü Hikmet Güneş, IPARD- II'nin 1'inci çağrısında sözleşme imzalanan projeler hakkında bilgi verdi. Güneş, halkın devletin sunduğu olanaklardan faydalanması için yatırım yapmak amacıyla kendilerine başvuruda bulunduğunu belirterek, "Hibe oranları yüzde 70'lere kadar çıkarılması ve desteklenen sektörlerin çeşitlendirilmesi ile büyükbaş besi hayvancılığı başta olmak üzere süt hayvancılığı, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, su ürünleri yetiştiriciliği-balık restoran ve yenilenebilir enerji sektörlerine yönelik olarak toplamda 25 proje için sözleşme imzalanmıştır. Sözleşmesi imzalanan projelerin 17 tanesi kırmızı et üretimine yöneliktir. Bu projelerin yatırım tutarları da KDV hariç 36.5 milyon lira civarındadır. Bunun yanında yenilenebilir enerji üretimine yönelik 3 adet proje için  8.5 milyon lira, süt üretimi kapsamında 4.9 milyon liyar, su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik 1.4 milyon lira, kanatlı hayvan yetiştiriciliği ve arıcılık sektörlerine yönelik 1.7 milyon lira olmak üzere toplam 51.5 milyon lira yatırım yapılacak. Bu projelerin  tamamlanmasına müteakip hak sahiplerine 25.5 milyon lira hibe ödemesi yapılacak ve bu projeler kapsamında uygun harcama kalemleri de KDV'den muaf tutulacak" dedi. 

             TKDK Diyarbakır Koordinatörü Hikmet Güneş, IPARD-1 projesi kapsamında, Diyarbakır'a 200 milyon lira yatırım yapılmasını sağladıklarını ve IPARD-II programı kapsamında desteklerinin 2023'e kadar devam edeceğini de söyledi.