Diyarbakır İl Koordinatörlüğü

Doğu Anadolu 1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Zirvesi




       Elazığ Valiliği'nce desteklenen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından organize edilen ' Bölgesel Kalkınmada Sürdürülebilir Gıda, Tarım ve Hayvancılık' ana temalı Doğu Anadolu 1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Zirvesi ilimizde gerçekleştirildi.

       Akgün Otel'de gerçekleştirilen programa Vali Çetin Oktay KALDIRIM , Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi TUNÇ, , Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkan Yardımcısı Yıldıray GENCER, TKDK Başkanı Ahmet ANTALYALI, TKDK Diyarbakır İl Koordinatörü Hikmet GÜNEŞ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Genel Müdürler, Elazığ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan KARAHAN,  Kamu Kurum ve Kuruluş Müdürleri, STK Temsilcileri, Oda ve Birlik Başkanları, Üreticiler ile çok sayıda davetli katıldı.

 Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tanıtım gösterisi ve katılımcıların konuşmaları ile tarım zirvesi devam etti.



       Doğu Anadolu 1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Zirvesi hakkında  bilgi  veren   Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan KARAHAN; "Düzenlediğimiz bu zirve de tüm paydaşların ortaya koyacağı bilgi birikimi, tecrübe paylaşımı ve önerileri doğrultusunda sadece ilimiz için değil, bölge illerimiz ve ülke tarımı için bundan sonraki süreçte oluşturulacak eylem planlarının da bir rehber niteliğinde olacaktır. Çünkü bu zirvenin sonunda ortaya konulan bütün çalışmalarla ilgili bir sonuç raporu hazırlanacak ve bütün paydaşlara gönderilecektir. Kanatlı sektörünün Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca desteklendiğine dikkati çeken Karahan, iç sulardaki yıllık 17 bin ton alabalık üretimiyle kentin Türkiye birincisi olduğunu belirtti. Ağın leblebisi, Baskil kayısısı, Şavak tulum peyniri, badem, ceviz ve kiraz gibi ürünler açısından ilin önemine değinen Karahan, "Bu zirve, bilgi, birikim, tecrübe paylaşımı ve öneriler doğrultusunda sadece ilimiz için değil, bölge illerimiz ve ülke tarımı için bundan sonraki süreçte oluşturulacak eylem planlarında rehber niteliği taşıyacaktır" dedi.

       Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi TUNÇ ; "Yaklaşık bin 600 civarında faaliyet alanımızla birinci sıradayız. Tarım alanlarını yönetirken 80 milyon tüketicinin ihtiyaçlarını dikkate alarak, tarımsal üretimi planlamak gibi bir mecburiyetin içindeyiz. Milli Tarım projesi ve havza bazlı desteklenmesiyle tarımı düzgün bir şekilde planlayıp en iyi şekilde yönetmek gibi bir noktada çalışmalarımız devam ediyor. Tarımsal faaliyetler yaparken birincisi altyapı hizmetleri, ikincisi bitkisel üretim, üçüncüsü hayvansal üretim, dördüncüsü de kırsal kalkınma desteklerimiz olarak birkaç alana bölmek istiyoruz. Yaklaşık 14 milyon dekar alanda toplulaştırma yapmak suretiyle parçalı arazileri yeniden bütünleştirmenin çalışmalarını yapıyoruz. Şuana kadar 5 milyon hektar alanda arazi toplulaştırması tamamlandı. 2 milyon hektarda da çalışmalarımız devam ediyor. 14 milyon hektarı 2023 yılına kadar tamamlayacağız. Biz tarımsal üretim itibariyle Avrupa'nın 1. dünyanın 7. sırasında olan büyük bir tarımsal ülkeyiz.  Tarımsal arazi büyüklüğü itibariyle dünyanın 21. büyük ülkesi olmamıza rağmen, tarımsal faaliyetle tarımsal üretim açısından dünyanın 7. büyük ülkesi konumundayız. Sahip olduğumuz kaynakları en iyi şekilde yöneten ve üreten bir ülke konumundayız" dedi.



 

       Vali Çetin Oktay KALDIRIM ise ; "Ekonomi, sanayileşme ile birlikte 1980'li yılların sonunda doğudan batıya doğru kaymıştır. Şuanda ise tekrar batıdan doğuya doğru ekonomide bir kayma görüyoruz. Ülke olarak biz bunun merkezinde bulunuyoruz. Yeni aktörler, ülkeler, bölgeler ve şehirler ortaya çıkmaya başladı. Bunlar yeni oyuncu olarak dünya arenasında uluslararası politikada yer almaya başladı. Bizimde bunu çok iyi değerlendirmemiz gerekli. Biz hedefleri ve stratejik hedefleri olan büyük bir ülkeyiz. Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisine girmeyi hedefleyen bir ülkeyiz" dedi.

       2 gün süren zirvede birinci günün sonunda gala yemeği verildi.  Zirvenin ikinci  günü katılımcıların sunumları, soru ve  cevapları ile  devam etti ;  Doğu Anadolu 1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Zirvesi katılımcılara yapılan teknik gezinin ardından son buldu.

 

Cimer